Expanderande köpcentrum varnas för bakslag

De stora köpcentren utanför tätorterna i Östergötland blir bara större och större. Ingelsta och Hageby Centrum i Norrköping planerar att bygga ut. Men Rolf Bengtsson på Svensk Handel i Östergötland varnar för att det kan komma ett bakslag för köpcentren.

- Skulle jag försöka vara spåman i ett fem till tioårsperspektiv så tror jag att alla trender möts av mottrender. Vi har börjat se rätt stora kundgrupper som inte som inte väljer att kontinuerligt handla på sådana här ställen, säger Rolf Bengtsson.

Renässans i city
Istället ser han en trend att kunder snarare hittar tillbaka till stadskärnorna.

- Handlarna inne i Linköping, Norrköping Motala verkar gå mot en renässans.

Tuff omställningstid
Idag arbetar en halv miljon människor inom handeln, som får en alltmer framträdande roll inom svensk ekonomi. Nästan en tiondel av Sveriges BNP utgörs av handel. Nya köpcentran ploppar upp lite var stans och redan befintliga centrum expanderar. Men det här har inte bara positiva effekter, nu senast var det Norra Östergötlands Konsumtionsförening, NÖK i Finspång som varslade 12 medarbetare på grund av den ökande konkurrensen från Ingelsta-området.

- Fortfarande finns det ett gott utbud i livsmedelsbranschen och andra branscher om man nu tar Finspång som exempel. Men visst är det en tuff period för de handlare som drabbas att hitta en omställning, säger Rolf Bengtsson.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista