Campingplatser brister i brandsäkerhet

Brandsäkerhetsreglerna på landets campingplatser efterföljs dåligt. Det visar en undersökning som Sveriges Radio gjort.

Var sjätte husvagn på de undersökta campingplatserna står närmre sin granne än de fyra meter som räddningsverket föreskriver.

Vadstena camping är Östergötlands största. och det är trångt, även om det inte är fullbelagt.

Sveriges Radio har undersökt 34 campingplatser i hela landet och trängsel är mer regel än undantag. På de flesta campingplatser finns det också lotter som har för långt till utplacerade brandsläckare.

I Vadstena står nästan hälften av alla husvagnar närmare grannen än de fyra meter som räddningsverket föreskriver för att förhindra att en eventuell brand sprider sig. På många håll ligger husvagnar och förtält mer eller mindre vägg i vägg. Men det är inget som bekymrar vare sig Gun Nygren eller Tobias Westberg från Boxholm som står för nära sin granne.

- Man tror ju inte att det ska hända något. Man tänker inte på det, det blir ju så här trångt när alla har sina stora förgårdar, säger dom.

Står bra där de står 
Det är campingägarnas ansvar att se till att husvagnarna står rätt placerade. Men varken Familjen Nygren eller Westberg har fått påhälsning från värden som påpekat avståndet. Inte är de beredda att flytta husvagnen. De står bra som de står, med utsikt över vättern och kvällsol. Det är snarare grannarna som ställt sig för nära tomtgränsen för att en bra och regelrätt parkering skulle vara möjlig menar Roland Nygren.

Petter Ahnoff
petter.anhoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista