Många hårt drabbade av regnet

Bland annat Ödeshög, Mjölby, Boxholm och Malexander har under natten drabbats hårt av det myckna regnadet. Ett stor antal fastigheter är drabbade, främst då av översvämade källare.

Även ett flertal vägar är också drabbade. De berörda är: E4 Norrgående riktning Ödeshög. Riksväg 50 i höjd med Omberg.

Länsväg 514 Boxholm-Hageby vid Lillån/Svartån samt Länsväg 531 vid Österbymo-Grimsbo är helt avstängda.

Ödeshög:
I Ödeshög har femton man från räddningstjänsten och fem från gatusidan har arbetat oavbrutet sedan söndagseftermiddagen.

På Hästholmen som ligger lågt har omfattande insatser satts in, bland annat grävmaskiner.

Även i badsjön Vissjö är vattennivån hög och trycker på mot samhället.

Totalt har ett 40-tal fastigheter vattenfyllda källare. Många husägare är bortresta eftersom det är semestertider.

-Förr fanns öppna diken som gick att gräva upp, men nu är det mesta kulverterat och då kan bara en viss mängd vatten passera och det trycker på avloppssystemen, säger räddningsledaren Hans Felixsson.

Mjölby:
I Mjölby börjar pumparna också ta slut och räddningstjänsten har en väntelista för fastighetsägare som drabbats av översvämningarna.

-Vi är ute på flera ställen och sätter upp pumpar och hjälper till att leda undan vattnet utomhus, säger Johan Forsgren, ställföreträdande räddningschef i Mjölby.

Flera områden i Östergötland har drabbats av översvämningarna vilket gör det svårt att snabbt få tag på ytterligare resurser från närområdet.

-Vi försöker få tag i fler pumpar men alla värnar om sitt, säger Johan Forsgren.

Vadstena:
I Vadstena regnade det fortfarande på måndagsmorgonen. Enligt räddningstjänsten har det kommit omkring 100 millimeter och det kan bli svårt att pumpa undan vattenmassorna.

-Alla våra pumpar är upptagna och det finns inga fler resurser att sätta in, säger Kenneth Andersson, jourhavande brandmästare i Motala till TT.

Vid sju-tiden hade inga allvarligare rapporter kommit in om översvämningar i bostäder.

-Men vi är rädda att det ska uppstå mer problem nu när folk vaknar och upptäcker att det är vatten i källaren, säger Kenneth Andersson.

En mindre väg mellan riksväg 50 och Borghamn riskerar att spolas sönder av vattenmassorna.

 

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".