Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

översvämningsbilder

Publicerat måndag 9 juli 2007 kl 18.41
1 av 13
Svartåns utflöde vid Laxberg från Sommen till Svartån.
2 av 13
I Vattenkraftverket i Boxholm öppnades dammluckorna så mycket det gick. SR Östergötland var på plats så klart.
3 av 13
Vägen mellan Ödeshög och Gränna.
4 av 13
Reporter Tahir Yousef i regndrabbat Ödeshög. Gummistövlar är ett måste för så väl reportrar som räddningspersonal och drabbade boende i Ödeshög.
5 av 13
6 av 13
7 av 13
Visjöån rinner från Visjön till Vättern och passerar både nya och gamla E4:an. Räddninstjänsten fokuserar sitt arbete på att förhindra att den stiger ännu mer och därmed hotar E4:an.
8 av 13
Arbetare firar ner ännu en pump i Visjöån. På torsdagmorgonen pumpades 2800 liter vatten i sekunden förbi bron under gamla E4:an i Ödeshög.
9 av 13
I Väderstad är det simfötter som gäller snarare än fotbollsskor för spelsugna. Snorkel och cyklop är kanske också att föredra.
10 av 13
Tåkern hotas av översvämning, från två håll. Tillflödet Disevidån läcker vatten och svämmar över gårdar i det låglänta området vid sjön. Samtidigt hotar Tåkern att spränga vallarna och då föra in ännu mer vatten i området.
11 av 13
12 av 13
13 av 13

Det blev en blöt start på semestern i Östergötland. Häftiga skyfall och ihållande regn gjorde att vattnet svämmade över. Värst drabbades de sydöstra delarna av länet.

Ydre 27 juni

Det började i slutet av juni. Häftiga skyfall fick åar och vattendrag, främst i Ydre kommun att nå oanade nivåer. Forsse Gnista i Hestra mellan Österbymo och Tranås fick sin gård fyll med vatten.

Boxholm 4 juli

Allt eftersom vattnet rinner nerströms flyttar sig problemen. Svartån och Sommen fylls med allt mer vatten och dammluckorna öppnas så mycket det bara går för att om möjlligt förhindra översvämning.

Ödeshög 9 juli

Även Ödeshög drabbas hårt av översvämningarna. Källare och vägar vattenfylls. Gamla riksettan rasar och ett flertal vägar stängs av.

Ödeshög 11 juli

Visjön och Visjöån svämmar över sina breddag och regnet fortsätter att falla över Ödeshög och resten av Östergötland. Gamla E4:an mellan Ödeshög och Gränna svämmas över av Visjöån och även nya E4:an hotas av vattnet.

Räddningstjänsten lägger nästan allt krut på att säkra E4:an. Som mest pumpar man 2800 liter vatten i sekunden ur Visjöån för att förhindra översvämning.

Även Fågelsjön Tåkern och åkrarna runt omkring blir ordentligt blöta. Räddninstjänsten och länsstyrelsen tillsätter en speciell grupp som ska komma på ett sätt att tömma Tåkern till mera normala nivåer. Men för många fågelungar som sitter fast i sina bon i det som innan översvämningarna var strandkanten kommer hjälpen för sent. Vattnet sköljer med sig allt i sin väg.

Det är inte lätt att veta vad som är väg, åker eller sjö i området runt Tåkern.                    

 


12 juli

Vattnet fortsätter att forsa i Ödeshög, Mjölby och Boxholm. Sommen fortsätter att stiga och når långt över de värden som vattendomstolen slagit fast som maximala.

Reportrar i blötan:
Tahir Yousef
Anton Frank
Petter Ahnoff
Pelle Zettersten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".