Större husvagnsplatser behövs

Platserna för husvagnar på campingplatser behöver bli större. Det tycker Johan Erlandsson brandingenjör på räddningstjänsten i Motala/Vadstena.

Sveriges Radios granskning av campingplatserna visar att 15 procent av husvagnarna står för trångt ur brandsäkerhetssynpunkt.

Fler husvagnar
Husvagnarna har blivit betydligt större, och fler sedan 80-talet. Det som förut var en liten bubbla på fyra meter är idag kanske åtta meter lång plus förtält och innehåller förutom gasol även en rad elektroniska apparater och brännbart material i form av möbler.

Och är olyckan framme är det inte mycket räddninstjänsten kan göra. Står husvagnarna då för trångt som de ofta gör är spridningsrisken stor.

Säkerhets avstånd
När husvagnarna blir större måste platserna bli större, något som har skett till viss del på till exempel Vadstena Camping. I dag är säkerhets avståndet 4 meter för husvagnar. Johan Erlandsson tycker att det är i absolut minsta laget. Många gånger är husvagnarna nästan lika stora som mindre sommarstugor och för dem gäller åtta meters säkerhetsavstånd.

Men större platser och säkerhetsavstånd betyder också färre platser för campingägarna att hyra ut på.

Läs även:  

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".