Utebliven rekordsäsong för campingar

Förra året slog campingnäringen alla rekord och inför årets säsong räknade man med ett ännu bättre år. Men hittills har det blivit tvärtom. Vädret har gjort att många campingar gapat halvtomma.

- Vi märker absolut av det. Det är få badgäster och få campare. Vad gäller campare är det en halvering jämfört med förra året, säger Urban Posarp som driver Yxningens camping i Gusum.

Stuggästerna sviker
Framför allt är det bokningar på stugor som Urban Posarp märkt av. Många bokar om till färre dagar och vissa har avbokat helt. Trots den regniga starten på sommaren är Urban Posarp Optimism.

- Vi hoppas på att värmen kommer tillbaka och att vi kan rädda en del av det. Vi har ju halva juli och hela augusti kvar, men visst kommer vi känna av det.

Bättre väder till högsäsongen
På branschorganisationen Svens Camping- och stugägares Riksförening, SCR, säger man att man trots vädret inte märkt av någon förändring i årets camping säsong. Ändå säger kvalitetschefen Håkan Gusteus att det är mycket viktigt att vädret förbättras när högsäsongen på allvar drar igång till helgen.

- Från och med fredag är det väldigt viktigt att vi får bra väder och det har ju metereologerna lovat.

Evelina Crabb
evelina.crabb@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".