Där Visjöån korsar gamla E4:an utanför Ödeshög pumpar räddningstjänsten undan nästan 3000 liter vatten i sekunden för att rädda vägen från översvämning.

Fortsatt arbete i översvämmat Ödeshög

Räddningstjänsten och personal från bland annat hemvärnet arbetar med oförändrad intensitet med att bekämpa vattenmassorna i Ödeshög. Under natten har vattnet sjunkit undan nästan en decimiter i Visjön men läget är fortfarande allvarligt.

- Det är stabilt men faran är inte över en, säger Hans Felixon räddningschef i Ödeshög.

Högsta prioritet just nu har fortfarande arbetet med att pumpa vatten ur Visjöån förbi gamla E4:an utanför Ödeshög. Om vattnet i ån inte forslas bort så hotas även nya E4:an längre uppmströms att översvämmas och undermineras. Under hela dagen igår sattes nya pumpar in och nu på morgonen pumpar man undan 2800 liter vatten i sekunden förutom det som den överfulla ån själv transporterar ut i Vättern.

Källare får vänta
Nu väntas mer regn in över Ödeshög och Östergötland.

- Det är något vi inte önskar. Kommer man upp i mängder på 10 millimeter så märker vi av det, säger Felixon.

Under gårdagen var drabbade privatpersoner lågprioriterade eftersom all arbetskraft behvdes för att förhindra att ytterligare vägar svämmades över. Blir det uppehållsväder så hoppas Hans Felixon att de ska kunna börja ta hand om översvämmade källare och garage.

- Min tanke är att vi ska kunna sätta in mer resurser för att hjälpa dem men det står och väger nu. Får vi inte mer regn så kommer det att gå bra.

Hur länge kommer ni hålla på?
- Bedömningen är att vi kommer att arbeta med samma styrka och mängd pumpar fram till helgen åtminstone. Vi har dubbel back-up och elverk på pumparna för händer det något där så är det E4:an som hotas.

Lars Anrell
lars.anrell@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Läs mer och se bilder

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".