E4 inte längre hotad

Räddningstjänsten arbetar med oförändrad intensitet med att bekämpa vattenmassorna i Ödeshög. Läget har stabiliserats och på vägarna är ser läget allt bättre ut.

Enligt räddningschefen i Ödeshög Hans Felixon så är inte längre E4 hotat.

Vad det gäller övriga vägar så är väg 503 från Sestorp mot Tranåsvägen helt avstängd. Väg 918 även kallad turistvägen är även den helt avstängd tills vidare. Reparationsarbetet på vägen mellan Sjögetorp och Sestorp har inletts, och den vägen kommer att vara farbar med begränsad framkomlighet vid lunch tid idag.

I övrigt fortsätter arbetet man att täta vallar kring Tåkern. Dessutom ska man under förmiddan inspektera vattennivåer och vägnätet med helikopter.

Som en följd av att vattnet fortsätter att stiga i sjön Sommen har kommunledningen i Tranås beslutat att bjuda in länsstyrelserna i Jönköping och Östergötland tillsammans med Ydre och Boxholms kommuner till ett gemensamt samrådsmöte på fredag.

Till mötet kommer man bjuda in experter från SMHI och Fortum för att diskutera olika förslag på åtgärder mot det stigande vattnet.

Som det ser ut nu kommer vattennivån i Sommen att stiga med ytterligare 17 centimeter på en vecka.

Högsta nivån redan passerad Just nu ligger vattennivån nästan tio centimeter över den högsta nivån sjön ska ha enligt den gällande vattendomen.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".