Lantbrukaren Bom Mjärdner får ta båten för att inspektera ägorna

LRF vill ha katastroffond för lantbruket

Varje år drabbas ett stort antal bönder av översvämningar och naturkatastrofer men än så länge finns det inget stödsystem för de drabbade. Eftersom det är omöjligt att försäkra sig mot den typen av katastrofer vill Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, nu att regeringen ser till att skapa ett fungerande ersättningssystem för lantbruket.

- Ett försäkringssystem är ju en möjlighet men de översvämningsdrabbade kan omöjligt bära den premien själva för de är så få i förhållandet till det stora kollektivet. Så vi skulle ha ett annat system och det diskuterar vi med Jordbruksdepartementet, säger Anders Johansson som är ordförande för LRF i Östergötland.

På bara två dagar i början av månaden föll det 70 millimeter regn i sydvästra Östergötland. Det är mer än vad som brukar komma under hela månaden i de trakterna.

Resultatet känner vi till, bortspolade vägar, översvämmade källare, stugor och åkrar. De flesta drabbade villaägare kommer att få någon sorts ersättning från sitt försäkringsbolag men för drabbade lantbrukare är situationen en annan.

Försäkring blir för dyrt
Det finns nämligen inget försäkringssystem som kan täcka den typen av skador och om det skulle finnas skulle premien vara så hög att det inte skulle vara möjligt för bönderna att teckna försäkringen, menar Anders Johansson. Nu vill LRF istället att regeringen startar en nationell katastroffond för att kompensera jordbruket i liknande situationer.

Jordbuksministern Eskil Erlandsson öppnade idag för att en sådan fond faktiskt kan införas. Men det är långt ifrån klart.

- Vi får överväga det nu när situationen tycks vara extrema på olika håll i landet år efter år, säger Erlandsson.

Erlandsson säger att han vill invänta en kommission som lämnar sin rapport i månadsskiftet augusti-september som handlar om vad som händer när landet drabbas av katastrofer på olika sätt.

Potatisen ruttnar
Fram till den dagen en lösning kommer får Bo Mjärdner som vi berättade om imorse att ha förlorat hela årets skörd av potatis och morötter. Många andra lantbrukare med honom får klara sig på egen hand

- Nu har vi bara försökt att rädda huset och ta hand om den biten. Det är vi försöker klara de här första dagarna, säger Bo Mjärdner.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".