Roxen stiger och hotar närliggande hus

Vattnet i sjön Roxen utanför Linköping nådde idag väldigt höga nivåer för årstiden. Nu varnar Tekniska Verken för att nivåerna kommer att stiga ytterligare och husägare runt sjön riskerar vattenskador.

- Som det ser ut nu räknar vi med att vattnet kommer att stiga ungefär 20 centimeter de närmaste veckorna. Då ligger sjön drygt en meter över vad som är normalt för årstiden, säger ola Palmqvist som är ingenjör på Tekniska Verken som reglerar sjön.

Kan inte sänka i förväg
Det är det myckna regnandet över Östergötland som gör att nivåerna kommer att stiga i Roxen. Vatten kommer till sjön från den redan översvämmade Sommen och från Vättern. Därför kommer vattnet att stiga även om det inte kommer mer regn. Trots att Tekniska Verken vet att sjön kommer att stiga kan de inte göra någonting åt det.

- Det är först när vattnet rinner till från de här stora regnmängderna som har fallit som vi har möjlighet att släppa ut mer vatten ur Roxen. Enligt vattendomen för sjön kan vi inte sänka nivån i förväg för att skydda oss mot det här, säger Ola Palmqvist.

Översvämmade hus kring sjön
Medan Roxen stiger så är det alltså bara för husägare kring sjön att vänta och hålla tummarna.

- Det kommer säkert att ske och har säkert redan skett att fastighetsägare får problem. De kan få sina trädgårdar översvämmade och kanske även skador på sina hus. Det är den omedelbara effekten av vattnet.

Det kommer att dröja innan vattnet drar sig tillbaka. Ola Palmqvist räknar med att det kommer att ta två veckor innan vattnet börjar sjunka och att vattennivån kommer att vara hög resten av sommaren.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".