EU ger Norrköping rätt i flygtvist

Tvisten mellan flygbolaget Skyways och Norrköpings kommun har tagit en ny vändning. I ett beslut slår EU-kommissionen fast att kommunen inte gjort fel när de satsat pengar i marknadsföringsföretaget Nya Norrköping.

Skyways har stämt Norrköpings kommun för att de genom marknadsföringsföretaget stött konkurrenten Cimber Air.

- För oss är det här väldigt skönt. Vi har gjort rätt från början och det är det som kommissionen har sett nu. Det som har påstått är att kommunen har betalat ut ett otillåtet statsstöd och använt Nya Norrköping som mellanhand för utbetalningen, säger Thomas Sjölander, vd för Nya Norrköping.

I april förra året lyfte Cimber Airs första plan på sträckan Norrköping-Köpenhamn. Flygbolaget hade då slutit ett avtal med marknadsföringsföretaget Nya Norrköping som delägs av Norrköpings kommun.

Inga pengar har betalats ut
Avtalet var en del i Nya Norrköpings utvecklingsfond för Norrköpings flygplats, en fond som kommunen beslutat att bidra med upp till tre miljoner kronor till. Men konkurrenten Skyways såg inte med blida ögon på kommunens bidrag till fonden och gick till domstol, och kommunen frös då utbetalningen till fonden. Hur avtalet mellan Nya Norrköping och Cimber Air ser ut vill Thomas Sjölander inte berätta.

- Det är så med alla affärsavtal. Vi är ett privat företag i Nya Norrköping och Cimber Air är ett privat företag och ofta lämnar man inte ut sina avtal.

Viktig för kommunens utveckling
Nu ger alltså EU-kommissionen grönt ljus till kommunens bidrag till fonden och skriver samtidigt att fonden är av stor betydelse för kommunens ekonomiska och sociala utveckling. Den svenska rättsprocessen, som varit fryst i väntan på EU-kommissionens beslut, ska tas upp igen. Thomas Sjölander tror att svenska domstolar kommer att följa kommissionens beslut.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".