1 av 3
2 av 3
Maria Flärdh och Eva Sander på ett informationsmöte.
3 av 3
Eva Sander informerar om den jobbförmedling hon arbetar på.

AMS samarbetar med privata jobbförmedlingar

Norrköping är en av tre orter i Sverige där arbetsförmedlingen nu startar en försöksverksamhet där man tar hjälp av privata jobbförmedlingar för att snabbare få ut personer i arbetet.

Samarbetet med privata aktörer inleds den här veckan i Norrköping, Malmö och Sundsvall och omfattar totalt 1000 personer. Försöket riktar sig till långtidsarbetslösa ungdomar, utrikesfödda och arbetslösa med funktionshinder. I Norrköping kommer 340 personer att kallas till informationsmöte och få ett erbjudanade om att gå över till en privat jobbfömedling under ett halvår.

– Syftet med det är ju givetvis att korta ner arbetslöshetstiderna för människor som vi ser halkar efter ofta, säger Maria Flärdh på arbetsförmedlingen i Norrköping.

Hon tycker inte att det ska tolkas som att arbetsförmedlingen misslyckats med att matcha fram jobb till de här grupperna.

– Nej, det ser jag det inte som. Vi hjälper ju människor att komma i arbete men vi ser att det på nåt vis behövs mer resurser. 

Tar över allt ansvar
Arbetsförmedlingen i Norrköping har tidigare samarbetat med privata aktörer men skillnaden nu är att de privata jobbförmedlingarna tar över hela ansvaret förklarar Maria Flärdh.

– I allting annat samarbete har ju vi oftast varit huvudman på något vis men det är vi inte längre utan här lägger man över hela ansvaret på en privat förmedling.

Mindre jobbförmedlingar
Eva Sander arbetar på en av de privata jobbförmedlingar som arbetsförmedlingen kommer samarbeta med och förklarar hur det skiljer sig att vara arbetssökande hos dem jämfört med arbetsförmedlingen.

– Vi är ju en liten jobbförmedling så att vår matchning är ju enklare. Dessutom jobbar vi ju väldigt mycket med att hitta de här jobben som inte är utannonserade.

De privata förmedlingarna får betalt utifrån hur de lyckas med att förmedla jobb.

Flera har fått information
Hittills har närmare 60 personer deltagit på informationsmöte hos arbetsförmedlingen i Norrköping. 24 av dem har valt att gå över till en privat jobbförmedling. Orsakerna till att man tackar nej varierar. Enligt Maria Flärdh kan det bero på att man ska påbörja en utbildning eller att man är nöjd med den plan man har med arbetsförmedlingen. En av dem som deltog på ett av dagens möte var Silvia Janson och hon är positiv till att gå över till en privat jobbförmedling.

– Ja, man får ju mycket stöd. Jag är speciellt intresserade av att förbättra mina språkkunskaper. Att presentera mig när jag har en intervju. Jag tror att det kunde hjälpa mig mycket.

Försöksverksamheten kommer att utvärderas efter drygt ett halvår.

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".