Träd angripet av granbarkborre.

Bättre skogsvård skall hejda granbarkborren

Granbarkborren och det varmare klimatet ska bekämpas med bättre skogsvård och inte genom en övergång till mer lövskog.

Det anser man på skogsägarorganisationen Södra skog i Östergötland.

Önskan från länsstyrelsens skogsbiolog Tommy Ek om en mindre ensidig satsning på granskog framöver klingar ohörd inom stora delar av skogsindustrin. Men ett visst intresse för lövskog finns ändå bland skogsägarna i Södra skog, säger Anders Ekberg.

- Vi skulle givetvis vilja gå över till lövskog, men det växer långsammare, dessutom har vi ingen stor industri som jobbar med lövskog idag.

Det låga intresset för lövskog visar sig också i att det finns mycket pengar kvar i Skogsstyrelsens potter för bidrag till lövskogsplantering.

Lars Ingemarsson på Skogsstyrelsen berättar att bidragsreglerna har blivit mer generösa för att så få har sökt och man planerar att gå ut med informationssatsningar om bidragen.

Samtidigt fortsätter satsningen på gran, konstaterar Anders Ekberg på Södra skog.

- Det som kan vara oroande är stormarna, men där jobbar vi intensivt med att förbättra möjligheterna för skogsägarna att klara stormarna.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".