1 av 2
Älvestad kyrka innan den omfattande branden i mars 2007.
2 av 2

Stora vattenskador i Älvestad kyrka

Den regniga sommaren ställer till stora problem för den nedbrunna kyrkan i Älvestad.

Nederbörden har lett till att delar av kyrkoruinen har börjar mögla och nu måste delar av kyrkan skyddas mot ytterligare nederbörd.

Från toppen av kyrkotornet som härstammar från slutet av elvahundratalet, är utsikten magnifik över Östgötaslätten, men här uppe syns det också tydligt hur vädrets makter har behandlat resterna av Älvestad kyrka sen branden den 29 Mars.

Regnvattnet gör att rester av golv och väggar har börjat mögla, fukt har också trängt in i gravkammaren som finns under kyrkorummet. Nu måste resterna av murarna täckas över, för att förhindra ytterligare skador, och för att rädda kyrktornet måste 70 centimeter schaktas av.

Förhoppningsvis kan kyrkostämman som träffas i början av oktober enas om hur den nya kyrkan i Älvestad ska utformas, men pengarna kommer inte räcka till att bygga en lika stor kyrka som förut.

Per Nibell
per.nibell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".