Valdemarsvik friskast- Åtvidaberg sjukast

Anställda inom Valdemarsviks kommun är friskast i länet och bland de friskaste i landet. Det visar en undersökning som försäkringsbolaget Folksam har gjort.

I sitt hälsoindex utgår försäkringsbolaget från hur stor andel av de anställda inom kommunen som är sjukskrivna. Valdemarsvik är den tionde friskaste kommunen i landet, något som inte förvånar oppositionsrådet  Lars Beckman (s).

- Vi jobbar bland annat med företagshälsovården så att vi försöker lösa problemen i ett tidigt skede innan det blir långa sjukskrivningar.
Folksam har betygsatt 259 kommuner utifrån deras
redovisade sjukfråvaro under förra året.

Stora skillnader
Statistiken varierar kraftigt mellan kommunerna i Östergötland. Även Norrköping och Finspång placerar sig på topp 50 på listan över landets friskaste kommunanställda. Ödeshög och Motala ligger betydlig lägre och Åtvidaberg är den kommun i länet som hamnar allra lägst. Med sin 244:e plats ligger Åtvidaberg även i botten på riksnivå.

- Vi har sett att vi har en hög sjukfrånvaro och vi har sagt att vi ska sänka den 2008, säger Personalchefen Kerstin Skarin.

Det är långtidssjukskrivningarna som drar ner resultatet för Åtvidaberg, menar Skarin.

- Det är som det ser ut i många andra kommuner men vi har inte kommit lika långt.

Hoppas på bättring
Trots stundande nedskärningar inom bland annat äldreomsorgen i kommunen så säger Skarin att Åtvidaberg ska sänka sjuktalen nästa år.

- Vi har inte jobbat så aktivt med sjukfrånvaron de senaste åren men jag hoppas att vi nu når våra mål och sänker den med ett par procent.

Evelina Crabb
evelina.crabb@sr.se

Fakta: Så friska är länets kommuner

Så här placerade sig de östgötska kommunerna bland 259 kommuner i landet.

10. Valdemarsvik
38. Finspång
48. Norrköping
71. Vadstena
93. Söderköping
129. Boxholm
144. Kinda
192. Ödeshög
207. Motala
244. Åtvidaberg

Linköping, Mjölby och Ydre har inte lämnat fullständiga uppgifter till undersökningen och finns därför inte med.

Källa: Folksam

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".