Fler ensamstående söker semesterbidrag

Allt fler föräldrar söker bidrag hos stiftelser för att kunna ordna aktiviteter för sina barn under sommaren. Särskilt föräldrar som är ensamstående ber om extra sommarlovspengar.

Det menar barnhjälpsorganisationen Majblomman som nu får ta emot ett ständigt växande antal ansökningar.

– Det blir fler och fler som söker pengar för sommarlovsaktiviteter. Bara sedan förra året har semesterresor och läger ökat med 17 procent, säger Lena Holm, Majblommans generalsekreterare.

Många brev
Majblommans riksförbund är en barnhjälpsorganisation som varje år får in mellan 50 000 och 80 000 brev från föräldrar som har svårt att få ekonomin att gå runt.

Till denna sommar har breven i allt större utsträckning handlat om att få bidrag så att föräldrarna kan hitta på något roligt med sina barn under sommarlovet.

Inga kollon
Majblommans generalsekreterare Lena Holm tror att ökningen beror på att en del kommuner inte längre ordnar sommarkollon och andra barnaktiviteter.

Det här gör att många barn inte kommer iväg alls under lovet. Särskilt barn till ensamstående får stanna hemma.

Majblommans riksförbund har tidigare undersökt det här genom att fråga 1 000 föräldrar vad de ska göra tillsammans med sina barn under semestern. 42 procent av de ensamstående svarade att de aldrig åker iväg någonstans med sina barn, för de har inte råd.

Ensamstående mamma
Helena Ljungkvist som bor i Norrköping är ensamstående mamma till två barn. Hon säger att det är vanligt bland ensamstående att söka bidrag till semestern.

– Ja, det är för att man ska ha råd att göra något överhuvudtaget. Jag har själv sökt bidrag för att besöka släktingar som bor längre bort och jag fick det beviljat. Det var vår semester, säger hon.

Makalösa föräldrar
I dag är Helena en av dem som samordnar föreningen Makalösa föräldrar i Norrköping. Det är ett nätverk med runt 20 ensamstående som tillsammans försöker hitta på roliga saker med barnen under till exempel sommarlovet.

– Då samlar vi ihop alla som vill och delar på kostnaderna. Det gör att man har råd att komma iväg. Man vill ju kunna göra något med sina barn, att få känna att dekan komma tillbaka till skolan och ha haft en rolig sommar, säger hon.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".