Än så länge är det tomt på uteserveringarna i Mjölby men krögarna hoppas på fullt under O-ringen

Köpmännen bunkrar för orienterarna

Mjölby är Sveriges snabbast växande kommun just nu. Under O-ringen veckan väntas befolkningen tillfälligt stiga med ungefär 15 000. För krögare och köpmän gäller det att ha tillräckligt med varor för att förse orienterarna.Fungbrandt som är centrumledare för köpmännen i centrala Mjölby.

- Butikerna har tagit kontakt med tidigare orter som haft O-ringen och förhört sig om vad som går åt och vad de behöver fylla upp med. På så sätt har vi förberett oss mycket, säger Kenneth

15 000 orienterare måste ju äta, allra helst ska de ju också passa på att se lite mer än bara skogen hoppas köpmännen. Så de har lagrat upp varor och rustar för ett rejält uppsving under O-ringenveckan.

- Vi har byggt ut vår uteservering med ungefär 200 platser. Vi har kallat in extrapersonal och förenklat menyerna så att alla ska få sin mat så fort som möjligt, säger Kim Wallin på resturangen Skånska Lasse.

Mera pasta på menyn
Hon räknar med mycket jobb men ett rejält uppsving för affärerna i veckan. Menyerna har översatts till flera olika språk. Kim Wallin har också ändrat lite i menyerna för orienterare är ju kanske inte riktigt som vanliga Mjölbybor.

- Vi vet att de tycker pasta så det är spaghetti och köttfärssås och sådant. Lite sallader också, de tänker ju kanske lite mer på figuren.

Lockar med Darin och allsång
O-ringens centralort och campingen där de allra flesta bor under veckan ligger en bit utanför stan så det gäller för köpmännen att få besökarna att hitta in till city. Centrumföreningen lockar med bland annat artistframträdanden på en scen i Svartån i centrum.

15 000 extra invånare i en vecka borde ge härligt klirr i kassan men innan allt är igån är Kim Wallin lite orolig.

- Just nu har vi lite ont i magen för vi vet inte om det blir mycket, eller om det blir kaos.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".