1 av 2
Duscharna värms med fjärrvärme vid tävlingsområdet Måndalen.
2 av 2
Miljöchef, Lars Bollius.

Premiär för fjärrvärme vid O-ringen

På måndag när orienteringstävlingen O-ringen drar igång i Mjölby kommer deltagarna att kunna duscha med vatten som värmts med hjälp av fjärrvärmenätet.

Men några mer offensiva miljöåtgärder märker man inte mycket av.

Några offensiva miljösatsningar som tillexempel att separera urin från toaletterna eller använda sol och vind för att producera el har man inte använts sig av vid O-ringen arrangemanget. Några miljöbilar används heller inte av arrangörerna.

Korta avstånd sparar energi

Däremot har man sett till att avstånden till och från de olika tävlingsområdena och campingplatserna är korta så att man inte skall behöva använda bil.

- Vi har byggt hela konceptet på korta avstånd och det sparar ju energi, säger Lars Bollius.

Cyklar finns också att hyra och varje dag kommer restaurangen på området att erbjuda en helt Kravmärkt måltid.

Fjärrvärme värmer duscharna

Men det mest unika är att man kommer använda fjärrvärmenätet för att värma duschvattnet för alla orienterarna, något som man gör för första gången i O-ringens historia.

Vid tidigare tävlingar har man använt dieselaggregat för att värma vattnet. Gunnar Gustafsson på vattenverket i Mjölby kommun ser inga problem med att många av de varmvattenrör som leder fram det varma dusch vattnet faktiskt har placerats ovan jord, längs gatorna.

- Nej, vi har grusat övergångarna, annars kan man ju befara skadegörelse, men vi får hoppas att de håller sig lungna under O-ringen.

Pelle Zettersten

pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".