Marcus Henriksson, en av banläggarna under O-ringen i Mjölby. Foto: Nicklas Pettersson.

Timmer - en fälla på orienteringskartan

I dag inleds orienteringstävlingen O-ringen i Mjölby och pågår fram till och med fredag. Banläggarna har haft en del att ta hänsyn till efter stormen Pers framfart i början av året. Timmer mitt i skogen kan bli en fälla på orienteringskartan.

- Det viktigaste är att få rätt svårhetsgrad, så att ungdomsbanorna blir lagom svåra. Elitbanorna ska ju vara så svåra som möjligt och det är egentligen lättare, säger banläggaren Marcus Henriksson.

I vintras drog stormen Per fram i orienteringsområdet, det medförde en hel del nedfallna träd. Vissa områden blev helt kala och har fått undvikas när banläggarna ska placera ut kontrollerna.

Vid kontroll 186, en punkthöjd i skogen, kan bli extra svår att hitta, avslöjar Henriksson.

- När man ser en timmertrave så förväntas man att den ska ligga vid en väg och ska hämtas av lastbil. Men den här traven ligger istället vid en ny stig där skogsmaskinerna kört. Problemet är att stigen inte finns med på kartan, säger Marcus Henriksson.

Nicklas Pettersson
nicklas.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".