Fullt upp i O-ringens sjukstuga

När tävlingarna i O-ringen idag drog igång var det inte bara full fart i skogarna, även den vårdcentral som byggts upp i anslutning till O-ringenstaden fick mycket att göra.

– Ja, det har varit ganska många stukade fötter för det är lite halt ute i skogen. Några sårskador och en hel del skavsår, säger Conny Vallon som är chef för vårdcentralen.

Den uppbyggda vårdcentralen inryms i ett katastroftält och där fanns idag fyra läkare och sex stycken sjuksköterskor.

– Vi kan gör det mest som en vanlig jourcentral kan göra. Det vill säga ta emot patienter som har mindre skador, förklarar Conny Vallon.

Sköterskor i skogen
Men det är inte bara i O-ringenstaden som sjukvårdspersonal finns beredd, även ute i skogen finns två sjukvårdsgrupper som består av sjuksköterskor och undersköterskor. Genom ett röda kors-tecken på kartan kan orienterarna se vart grupperna finns och söka hjälp.

– Sjukvårdsgrupperna är också utrustade med defibrillatorer, hjärtstartsapparater, och mig veterligen är det första gången vi använder oss utav detta ute i terrängen och det känns ju extra tryggt.

Sköterskorna har inte behövt använda apparaterna under dagen.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".