Full fart på fästinginsamling

För drygt en månad sedan startade en insamlig där folk uppmanades att lämna in fästingar till vårdcentralerna. Syftet med insamlingen är att fästingarna ska analyseras, och ge svar på hur farliga de egentligen är. Och insamlingen har gått bra, säger projektledare Pia Forsberg, vid universitetssjukhuset i Linköping.

– Det har gått över förväntan vill jag säga, berättar Pia Forsberg. Med tanke på att vi har ett antal vårdcentraler som har hjälpt oss, och att det är första säsongen som man gör det här, så tycker jag att det går väldigt bra. Hittills har vi fått in 128 fästingar och blod.
Fästingarna stortrivs
Syftet med studien, som inte bara innefattar Östergötland utan även andra län, är att få mer vetskap om hur farliga fästingarna egentligen är. Blodprov tas vid flera tillfällen på dem som lämnat in fästingarna för att se hur dom reagerar på fästingbett. I och med den blöta inledningen på sommaren, stortrivs fästingarna.
– Jag tror att fästingarna mår bra, de tycker om fukt och värme. Vi har tidigare visat att närman samlar in fästingar från naturen, trivs de ofta nära sjöar. Jag tror att det är ett gott fästingår i år.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".