Gamla murar framgrävda runt S:t Larskyrkan

Arkeologer från länsmuséet har hittat bevis för att S.t Larskyrkan i Linköping var betydligt större under 1700-talet. Under gårdagen stötte grävmaskiner på gamla murar utanför kyrkans nuvarande.

Kommunen håller just nu på att fräscha upp parken runt kyrkan men arbetet går långsamt och under noggrant inseende från arkeologerna. Det var under det arbetet som murarna hittades, berättar Christer Karlsson som är arkeolog på länsmuséet.
– Det vi står vid just nu är två murar ifrån korsarmarna till kyrkan. Kyrkan har alltså tidigare haft en utbyggnad i norr och söder. Den har inte varit lika smal som tidigare utan haft tvärgående utbyggnader och det är fundamentet till dem som vi tittar på.

Kan det finnas ännu mer under och runt kyrkan?
– Det kan det säkert göra. Den gamla kyrkan ligger betydligt djupare ner i marken än vad den nuvarande gör. När kyrkan byggdes på 1100-talet så har marknivån utanför varit betydligt lägre. Så visst kan det finnas både fynd och gravar från den tiden just där vi står. Men de nivåerna kommer inte att beröras av de arbeten vi gör nu.

Anor från 1100-talet
S:t Larsparken och gatorna runt omkring kyrkan ser ut som en stor arbetsplats. Grävmaskiner som gräver, dumpers som kör sand, betong och annat byggmaterial till parken.

Men området har anor från medeltiden, i kyrkans källare kan man redan idag beskåda lämningar från en äldre kyrka från 1000 talet och runt omkring kyrkan finns det gravar som går tillbaka till 1100-talet. Därför går arbetet mycket långsamt fram. Under hela grävarbetet finns en arkeolog från länsmuseet på plats.

Ständiga stopp för utgrävningar
För några dagar sedan hittade man några gravar från medeltiden och igår fick arbetet på den norra sidan avbrytas efter att man hittade murar från 1700-talet.

För byggarbetarna är det mycket intressant att jobba här säger Anders Livergren byggledare men det innebär samtidigt att man inte vet när man blir klar med arbetet.

- Vi kan inte ta ett stort skoptag på en gång utan det blir lite i taget och vi håller hela tiden konakten med arkeologerna.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista