Koll på djuren i tävlingsskogarna

I skogarna runt Mjölby pågår nu orienteringstävlingarna i O-ringen för fullt och för att man ska kunna hålla koll på vilda djur i skogen kan orienterarna lämna viltrapporter på tävlingsområdet i Måndalen.

- Orienterarna som ser älg eller rådjur kommer hit och rapporterar vad de har sett ute i skogen. Var de har sett det och i vilken riktning djuren springer, förklarar Maria Kleist som står och tar emot viltrapporter.

I området Måndalen där orienterarna befinner sig idag finns det mycket rådjur och när Maria Kleist och hennes kollegor får in rapporter kan de kartlägga djuren.

- Vi följer dem, om det är samma djur som rör sig. De får också rapportera hur djuren beter sig och är det något skadat djur så har vi backup för det. Jägare och så vidare.

Varje morgon, innan tävlingarna startar, går man också viltdrev för att mota bort djuren och under morgonen såg man en älg i området.

- Älg såg vi i morse när vi gick viltdrev. Då är vi ett stort gäng som går drev och föser djuren framför oss för att få ut dem ur tävlingsområdet så vi minimerar att djuren blir störda.

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista