Få delfiner i Kolmårdens djurpark

Delfinerna i Kolmårdens Djurpark har blivit betydligt färre de senaste åren.

Nu bor det bara sex delfiner i parken för bara några år sedan var det över tio och det kommer att dröja innan de blir fler.

Det är lite omsättning i beståndet. Dels har vi ett internationellt samarbete med andra djurparker där vi byter delfiner med varandra, säger Mats Amundin forskningschef på Kolmården.

Två av Kolmårdens delfinsöner har flyttat till Portugal på så kallat avelslån. Dessutom har ytterligare en son och två honor återvänt till en djurpark i Frankrike där de egentligen hör hemma.

Lång väntan på nya delfiner
På några år har beståndet ungefär halverats. Några har lånats ut eller lämnats tillbaka men bara en har kommit. Nu hoppas man på tillökning den naturliga vägen genom Pitcher en hane från Frankrike men sånt tar tid, lång tid.

Han har varit här ett par år och han ska falla till ro i flocken. Men betäcker han en hona idag så tar det ett år innan det ploppar ut en unga. Ungarna stannar hos mamman i upp till fyra år, säger Mats Amundin.

Så inom överskådlig framtid kommer det att vara glest i delfinariet.

Delfiner är atleter som tur är
Även om djurparken vill ha fler delfiner, det finns plats för åtminstone 20 i delfinariet, så tycker inte Mats Amundin, forskningschef på Kolmården, att det påverkar djurparken särskilt. Delfinerna är få men de är starka och uthålliga.

- Delfinerna har en enorm arbetskapacitet. En normal delfin är atlet även om vissa gör vissa saker hellre än andra. Men att få ihop ett program det funkar, säger Mats Amundin

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista