Orienterare sällan sjuka

De motionerar mycket, röker inte och är nästan aldrig sjuka.

Om alla levde som orienterarna skulle samhället spara massor av pengar, det visar en ny undersökning som presenterades
på O-ringen i Mjölby idag.

Om alla levde som orienterarna skulle samhället spara massor av pengar, visar undersökningen som presenterades i Mjölby idag.

-Orienterarnas livsstil är faktiskt en samhällsekonomisk guldgruva, säger Göran Andersson, Sveriges förre landslagstränare i sporten.

Tillsammans med Riksidrottsförbundet och Bosöns idrottsfolkhögskola har han studerat hur orienterare lever. Nästan 1 800 personer finns med i undersökningen och resultaten är tydliga.

Sällan sjuka

Orienterarna är nästan aldrig sjuka. 99 procent av de undersökta personerna har mindre än 1,2-procentig sjukskrivning att jämföra med exempelvis genomsnittet för anställda inom kommunal sektor som ligger på över åtta procent. Orienterarna trivs också bra både med jobbet och livet i allmänhet.

-Det finns enorma pengar att spara om man kunde överföra denna livsstil till gemene man, säger Göran Andersson.

Miljardbesparing

Samhällets kostnader för sjukskrivningar ligger i dag på omkring 125 miljarder kronor årligen. För varje tiotal procent av befolkningen som kan förmås att ändra sin livsstil åt ”orienterarhåll” skulle 13 miljarder kronor kunna sparas, har forskarna räknat ut.

Det som utmärker majoriteten av de mer än 13 000 orienterare som just nu springer O-ringens femdagarstävling i Mjölby är att bara omkring tre procent röker, två procent snusar och att få dricker starksprit i nämnvärd omfattning. Vin och öl dricker de flesta ibland vid festliga tillfällen.

Men framför allt rör sig orienterarna mycket, både i form av ren konditionsträning och vanlig lättare motion.

Sänkt arbetsgivaravgift

-Konditionen är en väldigt basal faktor för hälsa. Den är grunden för att man ska må bra, säger Göran Andersson, som hävdar att träning på betald arbetstid skulle vara en bra investering för både individ, företag och samhälle.

Arbetsgivaren borde få dra av lönekostnaden för sådan träning genom lägre arbetsgivaravgift, är ett av forskarnas förslag.

-Det är dags för politikerna att sluta snacka och börja jobba i stället. Man måste ta beslut och sedan ändra även i praktiken. Det gör man inte i dag, säger han

Thomas Eriksson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista