Läkare har olagligt långa arbetspass

Läkarna i Östergötland bryter mot lagen så gott som hela tiden. Schemaläggningen medger till exempel inte att de får den vila på minst elva timmar mellan arbetspassen som den nya arbetstidslagen som trädde i kraft vid årskiftet kräver.

Stig Erik Åström, som är ordförande för Läkarföreningen i östergötland, säger att läkarna inget kan göra.
– Vi tvingas bryta mot lagen för vi följer de scheman som arbetsgivaren har tagit fram till oss. Vi kan ju inte neka att arbeta.
Läkarföreningen i Östergötland riktar skarp kritik mot arbetsgivaren landstinget för att man ännu inte kommit överrens om hur den nya arbetstidslagen ska följas. Det man ska göra är att komma överrens om när och hur avsteg från lagen får göras, för avsteg behövs, det kryllar inte av läkare.

Jourtjänstgöring komplicerar
Stötestenen är hur man tolkar lagen när läkarna har så kallad bakjour. De är hemma men har beredskap och blir allt som oftast uppringda från sjukhuset och rådfrågade och ibland inkallade akut. Torbjörn Eriksson är löne och avtalsstrateg på landstinget.
– Vi menar att man ska kompenseras med den störningstid man fått. Man ska inte ha elva nya lediga timmar. Har man blivit störd 30 minuter så är det 30 minuter ledighet man ska få under nästa arbetspass.

Torbjörn Eriksson menar också att parterna varit överrens men att läkarna i slutskedet krävt mer betalt och stjälpt överläggningarna. Att kvitta jourarbete mot nästa arbetspass för att det är en oförutsedd händelse är absurt menar Stig Erik Åström.
– Det är ingenting som förvånar oss att vi blir störda när vi har bakjour. Det ingår ju i jobbet. Men att det skulle kallas en Force Majeur-händelse och därför ligga utanför arbetstidslagen tycker vi är en fullständigt absurd tolkning.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista