Bättre bankkortssäkerhet med de nya chipläsarna

De nya bankkorten med elektroniska chip, och tillhörande kortläsare i butikerna, blir allt vanligare. Syftet är att förbättra säkerheten och minska bedrägerierna.

De första nya kortläsarna infördes för ett drygt halvår sedan.

Organisationen Svensk handel uppskattar att mellan tio och femton procent av handlarna i Östergötland skaffat de nya kortläsarna.

Alphacash-skandalen som uppdagades i våras där norrköpingsföretaget sålde vidare kontokortsnummer från kortläsare med länsade konton som följd skulle inte ha varit möjlig med de chipkorten.

Men på Östgötapolisens Ekobrottsrotel anser man att denna form av kortbedrägeri, så kallad skimming, var vanligare förut, och händer inte så ofta i Östregötland eller i övriga Sverige längre. Däremot är det fortfarande vanligt i andra Europeiska länder.  Anledningen till att de nya bankkorten inte slagit igenom tidigare tror polisen beror på att det kostat mer för banken att införa chipet än att betala ut ersättning till de kunder som råkat illa ut.

Men på Swedbank i Finspång jobbar Torbjörn Nilsson med att byta ut handlarnas kortläsare så fort som möjligt.

- Alla handlare som använder vår teknik blir kontaktade för att byra ut läsarna så fort som möjligt.

- Tar det längre tid för de mindre handlarna att byta ut tekniken?

- Nej det är minst lika viktigt för de mindre, det sker på bägge fronter.

Gustaf Larsson

gustaf.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista