Fler flyktingar hotas av avvisning

Fler flyktinggrupper kan komma att skickas tillbaka till sina hemländer.

Det hårt kritiserade beslutet från Migrationsöverdomstolen som gjort det möjligt att skicka tillbaka Irakier till platser i landet där det inte pågår krig börjar nu tillämpas mot flyktingar från fler länder.

Det var en av anledningarna till att ett par hundra afghaner protesterade utanför Migrationsverkets huvudkontor i Norrköping tidigare idag.

I början av sommaren beslutade Migrationsverket att avvisa en afghansk man till Kabul. Mannen hade precis som 400 andra asylsökande afghaner tillfälligt uppehållstillstånd.

Men när mannen sökte uppehållstillstånd på nytt ansåg inte Migrationsverket att det fanns några skäl till att förnya hans tillstånd.

Den svenska regeringen anser att säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats under det senaste året och att  attentat blivit vanligare i stora delar av landet.

Men trots det beslutar verket att avslå mannens ansökan.

Orsaken är ett tidigare vägledande beslut från Migrationsöverdomstolen angående en asylsökande man från Irak som fick avslag med motiveringen att det inte rådde väpnad konflikt i Irak

Nu anser Migrationsverket att beslutet kan tillämpas mot fler flyktinggrupper,  de första som berörs nu är alltså asylsökande från Afghanistan som riskerar skickas till sitt hemland.

Tahir Yousef

tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista