Inga drunkningsskydd för pooler utomhus

Badpool på gräsmattan har blivti en sommarhit bland barnfamiljer den senaste tiden. En flyttbar pool kan innehålla flera tusen liter vatten men det finns inga skydd att köpa för att förhindra drunkningsolyckor, trots att lagen ställer krav på skydd.

- Det finns ingenting du kan lägga över. I sådana fall får du uppfinna något själv men vi säljer ingenting här, säger Maria Andersson som jobbar i en leksaksaffär som även säljer pooler.

För fasta pooler finns det regler från Boverket om särskilda skydd om vattendjupet i poolen är två decimeter eller mer. I det sammanhanget kan det krävas bygglov.

Poolägarens ansvar
Samma regler gäller för flyttbara och upplåsbara pooler, där det idag finns flera stora modeller med ett vattendjup på betydligt mer än 20 centimeter. Men poolskydd till dem finns det alltså inga och Maria Andersson har aldrig varit med om att någon kund frågat om det heller.

- Inga kunder har frågat om säkerheten för just de här poolerna som står på gräsmattan.

Det är poolens ägare som har ansvaret för om någon olycka händer. Särskilt viktigt är det att skydda mot olyckor med barn, enligt lagen.

Vanligaste dödsorsaken
Händer det något så kan poolens ägare, till exempel villaägaren, åtalas och dömas. Drunkningsolyckor är den vanligaste dödsorsaken bland små barn.

-Jag ser väldigt många som inte verkar vara skyddade. Jag tror inte att folk inser vilka tragedier som kan inträffa. Om andra barn kan ta sig in på din tomt och till poolen så är du ansvarig för dem om det händer någonting, säger Maria Petersson som arbetar på Boverket.

De tunna plastöverdra som finns att köpa till en del mindre poolmodeller hindrar inte från drunkningstillbud.

- Det ligger ju som en plast över så ramlar någon på så sjunker det ner. Det är inget skydd, säger Maria Andersson.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista