Skärgården tappar men fullt av turister inne i Söderköping

Den kalla och regniga sommaren har skrämst bort en del turister från skärgården i Söderköping. Men inne i stan har vädret snarare gett fler besökare.

- Man söker ju mycket aktiviteter när det är lite sämre väder så uppe vid kanalhamnen och kanaldanserna och de aktiviteter som varit har det ju kommit mycket besökare till, säger Margareta Nilsson på turistbyrån i Söderköping.

Flygplatsen drar
Hon tycker sig se att antalet utländska turister i Söderköping ökar för varje år och hon tror att hon vet varför.

- Mycket beror på att Ryan Air flyger till Skavsta. Vi märker att det är den vägen många kommer. De hyr bilar och kör ner här och vill ha boende och aktiviteter.

Skavstas betydelse för Söderköpingsturismen bekräftas av Barbara som flygt in från Tyskland.

- Det var praktiskt att komma hitt, flygplatsen ligger här. Det var billigt att flyga och vi startade semestern från flygplatsen.

Fullbelagt
Janne Källström säljer tyg i en av kornhusbodarna vid slussen.  Han ser också ett ökat antal utländska turister och tycker allmänt att sommaren har varit utmärkt.

- Det är en av de bättre somrarna turismen ökar hela tiden. Vi har haft rätt bra väder i Söderköping även om de regnat en del runt omkring så både bilburna och båtburna turister stannar ett par dar. Vad jag har hört nu så finns ju knappt ett ledigt hotellrum i stan.

Gustaf Larsson
gustaf.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista