Teateråret är igång

Idag startar teater året 2007/2008 på Östgötateatern. Hela ensemblen samlades i dag på teatern Linköping för avstamp.

Teaterchefen Johan Celander var inte blygsam när han presenterade årets uppsättningar.

- Vi har fått till en bredd och ett djup i repertoaren, som känns som att det blir det bästa vi har gjort.

Kan ni leva upp till det?

- Ja, utan tvekan!

God stämning inför premiären

Teaterdirektör Celander beskriver avstampen som uppsluppen och något sommarartad. Att stämningen var god bekräftas från flera skådespelare, bland andra Evabritt Strandberg som aldrig tidigare jobbat för Östgötateatern.

- Det verkar vara en härlig ensamble, en bra teater och en fin stämning, säger Strandberg.

Hon kommer medverka i två pjäser under hösten; Räddad och Familjelycka. Bägge skrivna av kvinnliga dramatiker på 1800-talet, vilket är något av årets tema på Östgötateatern. SPETS heter projektet, som även omfattar två mindre dramer som kommer att spelas på Café Gycklaren i Norrköping.

På Östgötateatern har man grävt djupt och hittat namn som Alfhild Agrell och Anne Charlotte Leffler, som i viss mån är bortglömda men som enligt teaterdirektören nu måste föras fram. Han betonar dock att de är folkliga och att han tror att de kommer att gå hem bland folk.

- Jag tippar på F.F.F. Fokligt festligt och fullspikat, säger Celander entusiastiskt.

Röda Nejlikan

Höstens stora satsning är musikalen Röda Nejlikan som har premiär i Linköping den 28 september. Stina Ancker regisserar denna kostymmusikal som bygger på den klassiska boken om revolutionens Frankrike. Frank Wildhorn och Nan Knighton gjorde musikal det år 1997i New York. Tio år senare öppnar den alltså i Östergötland.

Ung scén öst satsar stort

Ung scén öst har en engagerad konstnärlig ledare i regissören  Måns Lagerlöf. Från och med detta teaterår knyts ett antal skådespelare i flera år. Ung scén öst får lite av en ensamble, berättar Lagerlöf nöjt.

- Det känns väldigt roligt, för då kan man jobba konstnärligt på ett annat sätt, än när folk bara kommer och går.

Den ena av ung scén östs två pjäser heter Re:union och handlar om en sorts klassåterträff. Fyra personer träffas tio år efter en brutal upplevelse som inträffade när de gick i nian.

- Det känns som en pjäs av skuld, säger Emma Peters.

Är pjäsen riktad för de som just slutat högstadiet?

- Ja, det kan man nog säga. Jag torr att man fantiserar väldigt mycket i den åldern, om hur framtiden ser ut. Hur ens liv ser ut om tio år, säger Emma Peters.

Gustaf Larsson

gustaf.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista