Butiker behöver inte informera om poolskydd

Butiker som säljer stora uppblåsbara pooler har ingen skyldighet att informera köparen om att det måste finnas skydd till poolerna.

- Näringsidkare som säljer pooler borde åtminstone sälja vissa typer av skydd till poolerna. För det är många som inte tänker på att det måste finnas skydd till så här stora pooler som de som säljs idag.

Som vi berättade i nyheterna igår måste det enligt lag finnas poolskydd till de flyttbara poolerna för att förhindra drunkningsolyckor men idag finns det inga skydd att köpa i butikerna. Och butikerna behöver inte heller lämna information om att det måste finnas skydd.

Enligt lagen om produktsäkerhet krävs att butiker lämnar information som behövs för att kunna bedöma risker men enligt konsumentvägledare Arja Raumala i Norrköping behöver inte säkerhetsinformationen lämnas eftersom risken är uppenbar när det handlar om badpooler i kombination med barn.

- Man måste säga att säkerhetsinformation nog inte behöver lämnas för riskerna är så uppenbara. Riskerna med stora pooler och barn är stora, säger Arja Raumala.

Hon har ändå några tips på hur man kan göra sin pool säker.

- Det kan både vara ett staket, en grind eller annat skyddsnät som klarar av vikten av ett barn.

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista