Mammografivagnen parkerar för gott

Mammografivagnen har slutat rulla på de östgötska vägarna. Efter 20 år ställs nu vagnen i garaget och kvinnor mellan 40 och 74 år som erbjudits en hälsokontroll får istället bege sig till Motala, Linköping eller Norrköping.

- Mammografivagnen har slutat att rulla här eftersom mammografin har utvecklats och digitaliseras. Den övriga röntgenverksamheten i Östergötland har ju varit digitaliserad sedan några år tillbaka och då är det en naturlig följd att även mammografin digitaliseras, säger Ia Lindhe som är vårdenhetschef på Mammograficentrum i Östergötland.

Istället för att mammografivagnen kommer till de kvinnor som erbjuds undersökning får de nu åka till något av länens sjukhus för att blir undersökta.

- Jag tror att det finns de som kommer att uppleva att det blir mer svårtillgängligt. Men då ska man komma ihåg att det här är en hälsokontroll som utförs med ett intervall på två år så det är vartannat år som man ska göra den här resan. Vi hoppas och tror att de här kvinnorna gärna gör det för det utbyte som man får när man blir undersökt. Vi hoppas i alla fall att ingen ska avstå från att komma, säger I Lindhe.

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se

Fakta: Mammografi

Alla kvinnor i Östergötland mellan 40-74 år erbjuds hälsokontroll vartannat år. Undersökningen går till så att två bilder tas på varje bröst. Vid behov tas ytterligare bilder.

Mammografivagnen har funnits i 20 år. Den har kört 20 000 mil och 80 000 undersökningar har gjorts i vagnen.

Källa: Landstinget

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista