Kommunen bryter mot lagen- plaskdammar utan säkerhetsanordningar

Norrköpings kommun bryter mot lagen eftersom det inte finns några säkerhetsskydd som finns i parker runt om i staden.

Plaskdammarna ägs av kommunen men på tekniska kontoret är man inte medveten om att det enligt ordningslagen ska finnas skydd vid anläggningarna.

- Så långt vi kommit hittills har vi inte tolkat det så. Vi kan få anledning att revidera det. Det gäller på tomter men än så länge så gäller det inte som krav för vår del som vi bedömer det, säger Lars Söderström som är verksamhetschef på tekniska kontoret.

Plaskdammarna i Folkparken och Vasaparken är populära utflyktsmål för barnfamiljer men av några skyddsåtgärder syns inte ett spår. Enligt den text som Boverket skrivit om pooler och barnsäkerhet framgår att bassänger och liknande anläggningar ska ha ordentligt säkerhetsskydd och att skyddet mot barnolycksfall särskilt ska uppmärksammas.

Jurist har kopplats in
Ordningslagen omfattar alla bassänger på tomtmark och allmän platsmark och enligt lagen är det ägaren som ansvarar för att bestämmelserna i lagen uppfylls.

Frågan om säkerhetsskydd när det gäller plaskdammarna har inte tagits upp inom kommunen tidigare men enligt Lars Söderström kommer man nu ser över om det ska vidtas några åtgärder.

- De här bassängerna har funnits i femtio år och så vitt vi vet har det inte skett några olyckor. Det är väl inget riktigt bra försvar men med anledning av det här så ska vi naturligtvis se över det här och göra en ny bedömning. Den frågeställningen har vi inte haft förut.

Gäller att hålla koll på barnen
Kommunens jurist ska nu sätta sig in i ärendet för att se om kommunen gjort något fel. Om en olycka skulle ske vid plaskdammarna är det kommuen som bär det yttersta ansvaret och Birgitta Wiman som arbetar på fritids och som tagit med en grupp barn till Folkparken idag tycker att det borde finnas någon skyddsåtgärd.

- Det borde det finnas med tanke på de små barnen. Vi har barn i skolåldern och det gäller ju att titta till dem. Men är det lag på att det ska vara staket så bör det väl vara så, säger Birgitta Wiman.

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se

Läs fler nyheter om utomhuspooler:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista