Fortsatt teater på Brunnssalongen

På Brunnssalongen på Himmelstalund i Norrköping fortsätter nu teatertraditionen.

Efter förra sommarens operett, med bland andra landshövdingen Björn Eriksson, tar nu sällskapet Teaterkamraterna över Brunnssalongen under ett antal kvällar de närmaste två veckorna. Ikväll är det premiär.

Föreställningen heter Parias - bekännelser från botten. I grund och botten är det en Strindbergpjäs som heter Paria som i sin tur är en dramatisering av en novell av Ola Hansson. Två män som var samtida och kollegor med varandra.

– Då så ville vi öka ut det här materialet lite grann för vi tyckte att det var för lite att bara göra Strindbergs pjäs och då har vi tagit två andra noveller av Ola Hansson och gjort det till en helhet, berättar Dan Turdén som är en av skådespelarna i föreställningen.

Pjäsen handlar om över- och undermänniskor. Ett tema som både Strindberg och Ola Hansson var väldigt upptagna av, förklarar Lars Mellfors som också är med i pjäsen.

– Övermänniskans rätt att härska över parian. Paria som är ett begrepp för kastlös eller en människa på samhällets botten. De tänkte mycket kring det här om man kan se på en människa om den är brottsbenägen eller inte. Och vi hävdar att det kan man inte, så vi har ju vinklat materialet däråt.

Jocke Jonsson
jocke.jonsson@sr.se

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista