Motala kommun förvånad över kritik mot dubbelspår

Från Motala kommuns sida är man förvånad över att kanaldirektören och motalabon Claes-Göran Österlund idag går ut med åsikten att man bör överväga alternativ för dubbelspåret som ska byggas genom Motala.

Frågan avgjordes redan för tio år sedan, säger kommunstyrelsens vice ordförande Kjell Fransson (fp).

Frågan om det nya dubbespåret igenom Motala har hittills inte väckt någon större debatt. Men nu har ett beslut i Motala kommun om detaljplan kring järnvägen fått tio privatpersoner att överklaga.

Det här har fått Göta Kanalbolags direktör Claes-Göran Österlund att gå ut och som privatperson och protestera mot att järnvägen ska byggas ut ovan jord mitt i Motala.

Han tycker - precis som flera andra som är emot planerna - att man bör fundera på att lägga järnvägen i en tunnel under marken.

I flera städer i landet har man de senaste årtiondena gjort så. Och här i länet förordar politikerna i Norrköping ett sådant alternativ för delar av den kommande Ostlänken genom Norrköping.

Men i Motala finns inga sådana funderingar. Kjell Fransson i kommunstyrelsen nämner att Mjölby inte heller tycker att järnvägen där bör byggs ut under jord.

Och han säger att det som man i Motala kommun ser som problem med utbyggnaden är bullerskyddet utomhus.

Och uppgiften om att det skulle gå mer än 800 tåg per dygn genom Motala i framtiden vill han dementera.

- Det handlar om totalt 106 tåg per dygn och den stora ökningen är pendeltågen, säger han.

Men enligt både Banverket och dem som protesterar mot utbyggnaden så byggs det nya dubbelsspåret i Motala för att klara totalt drygt 800 tåg per dygn.
Läs mer:

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista