Skänninge förvandlas till marknadsplats

Årets upplaga av Sveriges största och äldsta marknad - Skänninge marknad - är nu i full gång.

Under två dagar fylls Skänninges gator av marknadsknallar och besökare. Minst 120 000 personer väntas besöka marknaden och sammanlagt finns det 5000 löpmeter med knallar.

En av knallarna är Peter Johansson och när det gäller östgötarnas shoppingvanor har han märkt ett speciellt drag hos östgötska kvinnor.

– Kvinnor köper mycket till sina män och det är väldigt unikt. Det verkar vara ett omtänksamt kvinnligt släkte i den här delen av Sverige. När vi är i Skåne och så vidare så upplever vi inte alls att kvinnor köper gåvor till sina i samma utsträckning.

Under de två marknadsdagarna finns 600 knallar på plats och det finns fler som vill komma och sälja sina produkter berättar marknadsansvarig Jan Carlsson.

– Vi har en kö på 100 till 200 knallar. Tyvärr är det så att många får inte plats. Många söker inte ens utan chansar och kommer upp här på morgonen men många blir besvikna och får åka hem igen.

Peter Bengtsson
peter.bengtsson@sr.se

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista