Psykiatrisatsningen för kortsiktig

Den statliga satsningen på psykiatrin har varit för kortsiktig och har gett för lite resultat. Det menar Monica Jönsson som är samordnare för psykisk ohälsa på landstinget i Östergötland.
Hon instämmer därmed i Socialstyrelsens kritik, även om vissa projekt i satsningen har varit lyckosamma, säger hon.

Socialstyrelsen riktar skarp kritik mot den statliga satsningen på psykiatrin. De 700 miljoner kronorna har inte kunnat överbrygga systemfel, många områden har lämnats utanför, två år är på tok för kort tid och det finns brister i kompetensen hos personalen inom psykiatrin.

Men där tycker Christina Karlsson chef för länspsykiatriskt centrum att pengarna ändå hjälpt i Östergötland.

- Vi sade från början att vi måste göra något som blir varaktigt. Satsningen på att höja kompetensen hos personalen blev därför lyckad.

Satsningen på psykiatrin under samordnaren Anders Milton var ett förra regeringens flaggskepp. Monica Johansson och Christina Karlsson vill inte gå så långt som att säga att satsningen inte kommit patienterna till del. Lyckade projekt har bland annat gjort mot psykiskt störda som begått brott men tycker landstinget kunnat göra mer om de fått friare händer och att man haft för höga förväntningar på vad pengarna ska kunna göra.

Petter Ahnoff

petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista