Dyrt spannmål hotar etanoltillverkningen

Spannmålspriserna har stigit med nästan 50 procent i år och det gör att etanoltillverkarna inte har råd att köpa in spannmål till sina fabriker.

Priset är idag högre än vad de anser sig kunna betala och nu riskerar de att stå utan råvaror nästa år eftersom ingen vill teckna etanolkontrakt med dem för nästa års skörd.

- Det finns absolut det en fara. Det är så marknaden fungerar. Priserna går upp och ner och ibland passar det inte alla som vill ha spannmål och det kan mycket bli så att priset stiger så mycket att det inte går att tillverka etanol av spannmål, säger Kenneth Werling somär vd på Lantmännen Agroetanol i Norrköping.

Ny situation
Lantmännen Agroetanol i Norrköping är Sveriges största tillverkade av drivmedels-etanol. Förra året tillverkade de 57 miljoner liter. Just nu byggs en ny fabrik som ska kunna tillverka det tredubbla. Situationen med att de inte kan teckna etanolkontrakt med bönderna är ny.

- Det är väl egentligen första gången vi har sådana här problem. Det beror också på att spannmålspriset under året har ökat 30,40 kanske 50 procent, säger Kenneth Werling.

Hoppas på sjunkande priser
Alternativet till att skriva kontrakt med bönderna om spannmål redan nu är att vänta och köpa säden direkt på marknaden nästa sommar. Något som är osäkert eftersom det inte går att spå vad priset kommer att vara om ett år.
Spannmålsbönderna är naturligtvis nöjda med de höga priserna medan etanoltillverkningen är en bransch som blir lidande. Kenneth Werling ser dock en ljusning

- Odlarna får ju större intresse av att odla spannmål när priset är så här högt och det kommer i sin tur att sänka priserna.

Gustaf Larsson
gustaf.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista