"Det glöder i ögonen på killarna"

Vintern närmar sig. Snö och julgranskulor kanske känns fjärran men ishockeyns säsong ligger betydligt närmare i tiden.

Inför ett par tusen åskådare i Stångebrohallen gjorde Linköpings HC igår sin första isträning för säsongen.

- Grabbarna är fyllda av energi och det glöder i ögonen så de har roligt där ute. Det ser bra ut, säger asssisterande tränare Magnus Hävelid från sin uppsiktsplats bredvid rinken.

Hur mycket längtar man efter det här?
- Det gör man varje år när man haft en tuff barmarksträning bakom sig. Då är man som en liten kille igen när man kommer ut på isen, säger Hävelid.

Hur ser träningsupplägget ut fram till seriestart?
- Nu tränar vi en vecka här först. Vi spelar vår första match nästa vecka mot Almtuna borta. Därefter Färjestad i Nordic Trophy sen rullar det på med träningsmatcher.

Vad är det ni vill hitta i spelet nu?
- Vi vill hitta tryggheten i grundspelet. Vi har ett antal nya spelare som vi vill försöka få in så snabbt som möjligt i sina roller och att de känner trivsel i gruppen. Det tar sin tid att få ihop det där.

Det är flera nyförvärv i laget inför den här säsongen. Vad är det för karaktär på LHC i år?
- De flesta nya har ju haft möjlighet att vara med på barmarksträningen. Det är bara Kim Staal som inte varit med han blev ju kvar väldigt sent. De nya har växt in i gruppen under ganska lugna former och det är bra. Sen är det alltid svårt att spekulera i serien. Det enda man vet är att det kommer att bli jämt, precis som förra året. Vi måste koncentrera oss på vårt och hitta rytmen för att vara väl förberedda när serien startar.

Det är kanske 2000 på läktaren idag, vad tycker du om det?
Det är jätteroligt. Linköpingspubliken har verkligen blivit mer hockeyintresserade. De har stött oss starkt den senaste tiden och det hoppas jag fortsätter, i med- och motgång.

Peter Bengtsson
peter.bengtsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista