Sjöfylleriet ökar

Sjöfylleriet i skärgårdarna ökar. Hittills i år har kustbevakningen gripit 45 personer i den östra regionen. Men mörkertalet är stort. Kustbevakningen kan bara stoppa båtar som uppenbart bryter mot lagen.

Sjöfylleriet i sydöstra Sverige ökar. Kustbevakningen har stoppat fler båtar med berusade förare i år jämfört med samma period 2006.

Kustbevakningen har bara möjlighet att stoppa båtar som bryter mot lagen, det kan vara fortkörning, vårdslöshet eller att de till och med kört på land. Vattenskotrar och snabba motorbåtar är överrepresenterade, något som oroar kustbevakningen.

- De är inte bara farliga för sig själva, utan även för andra, säger Robert Primus.

En utredning inom regeringen ser nu över om kustbevakningen skall få större befogenheter att bedriva förundersökningar och ta prover på misstänkta fyllerister, något som Robert Primus välkomnar.

- Som det är nu måste vi vänta på polisen för att de skall kunna ta prover och inleda en förundersökning, något som tar onödigt mycket tid.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Fakta: Sjöfylleri

Gränsen för grovt sjöfylleri går vid 1,0 promille och straffet är fängelse i högst två år.

Det finns ingen nedre gräns för sjöfylleri utan polisen gör bedömningar i enskilda fall. Straffet för sjöfylleri är böter eller fängelse i högst sex månader.

I fjol omkom 35 människor i olyckor med fritidsbåtar.

Källa: Rikspolisstyrelsen (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista