Fler söker psykiatrisk vård - svårt att rekrytera personal

Antalet patienter som som söker akut psykiatrisk vård på universitetssjukhuset i Linköping har ökat med 50 procent första halvåret i år jämfört med samma period förra året.

Samtidigt som efterfrågan på psykiatrisk sjukvård ökar dras den psykiatriska vården med låg bemanning.

– Vi har ju ett läge där vi har en ökad efterfrågan och ökade förväntningar men samtidigt en period bakom oss av krympande resurser och ökade svårigheter att rekrytera och kompetensutveckla, säger Bengt-Olof Bengtsson som är nytillträdd chef för den psykiatriska kliniken på Universitetssjukhuset.

Enligt Bengtsson väljer unga läkare allt mer sällan att utbilda sig inom psykiatrin men genom en förändrad lönesituation tror Bengt-Olof Bengtsson att det skulle gå lättare att rekrytera.

– Om man kan komma till rätta med såna saker som lönebildning och möjligheter att utnyttja sin kompetens så är jag övertygad om att bemanningen inom psykiatrin kan förbättras.

Flytt kan påverka kvalitén
Som nytillträdd chef på psykiatriska kliniken på Universitetssjukhuset tycker Bengt-Olof Bengtsson att den största utmaningen för kliniken nu är att upprätthålla god psykiatrisk sjukvård samtidigt som man utvecklar och förändrar verksamheten. Under hösten och vintern ska kliniken flytta till nya lokaler och då finns det en risk att man förlorar kvalité.

– Vi har ju olika projekt gående där man syftar till förbättringar givetvis men där man under den här förändringsperioden kan riskera att tappa i aktivetet och kvalitet.

Så det blir den stora saken att jobba på, att få det att fungera?
– Konkret så är det ju så närmaste månaderna.

Lisa Tilling
lisa.tilling@sr.se

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista