Samarbete i skogen kan spara pengar och miljö

Samarbete när det gäller transporter mellan skogsbolag kan spara pengar och skona miljön. Det har ett forskningslag på Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, i Linköping kommit fram till och konstruerat en prisbelönt modell.

Maud Göthe-Lundgren som är forskningschef på VTI förklarar:

– Vi har kommit fram till ett sätt för företag att samarbeta när det gäller skogstransporter, och i steg två hur man ska dela på eventuella vinster i samarbetet.

Tanken är att företag ska köra timmer från skogen till närmaste kund, oavsett om det är en egen kund, eller ett annat företags kund. På det sättet minskas den körda sträckan totalt sett.

Institutets beräkningar rör södra Sverige och skogsbolag som exempelvis Holmen, Södra skogsägarna och Sveaskog. Samarbete mellan skogsbolag sker redan i viss mån, men i en mindre utsträckning och bara parvis mellan företagen. Maud Göthe-Lundgrens forskning syftar till ett större samarabete på fler fronter. 14 procent ska besparingen bli enligt modellen.

Gustaf Larsson
gustaf.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista