Båt som jagar tjuvfiskare saboterad i natt

Länsstyrelsens båt för tillsyn i fiskevattnen i Vättern saboterades i natt.

När båten i morse gick ut från Borghamn upptäckte personalen att kablarna till GPS-utrustningen och kommunikationsradion var avklippta.

- Inte nog med det. När jag står där och tittar så ser jag att hela akterbrunnen är full med hydraulolja. Då har de gjort ett hål i hydraulslangen. Då bestämde jag att vi vänder och åker hem så fort som möjligt för när hydrauloljan tar slut har vi ingen styrning kvar, säger Mikael Bergström fisketillsynsman som arbetar på båten.

Hur reagerade du när du upptäckte sabotaget?
-
Inombords blir man bara förbannad för det är så onödigt.

Länsstyrelsen i Jönköping använder båten för att motverka de fall av tjuvfiska av kräftor som upptäckts runt om i Vättern, bland annat i Motala- och Vadstenatrakten den senaste tiden. Hade Mikael Bergström och resten av besättningen hunnit längre innan de upptäckte sabotaget hade det kunnat sluta illa.

- Hade vi haft ett lite mindre synligt läckage och kommit ut mitt på sjön där vi har våra redskap och det blåst upp så hade vi hamnat i allvarlig sjönöd.

Teknisk undersökning på förmiddagen
Sabotaget är polisanmält och polisen har gjort en undersökning på plats under förmiddagen. Mikael Bergström är säker på att sabotaget har ett samband med de tjuvfiskare som tillsnynsmännen upptäckt i vattnen runt Motala och Vadstena den senaste tiden.

- Det är jag helt övertygad om. Det vore konstigt annars för det är bara vår båt som blivit attackerad.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista