Ökad risk för fuktskador efter regnen

I och med den regniga och blöta sommaren så ökar risken för att fastighetsägare ska drabbas av fuktskador på sina hus. Fuktskador som kan bli kostsamma.

- Man bör kontrollera det yttre skalet på huset. Takläckage förekommer ofta i de här sammanhangen. Sen kan man hålla utkik i källaren vad beträffar synliga fuktskador och eventuellt att det luktar lite konstigt, säger Kjell Johansson på Anticimex i Östergötland.

Torkar inte upp ordentligt
Det är det myckna regnandet under sommaren i framför allt de sydöstra delarna av länet som gjort att flera hus tagit skada. När solen skiner så värmer den upp vindarna och torkar upp husfasader, men under regniga perioder blir det ingen naturlig torkperiod och det kan få konsekvenser.

Dyrt att sanera
Ett kraftigt mögelangrepp kan kosta hundratusentals kronor att reparera och i extrema fall kan huset drabbas av svamppåväxt som ”äter” upp huset. Då kan det bli riktigt kostamt att åtgärda. Kjell Johansson tycker att man bör se över sitt hus åtminstone ett par gånger per år för att upptäcka fuktskadorna.

- Man bör kontrollera både vind och speciellt krypgrunden en eller två gånger om året. Särskilt på sommaren ska man kontrollera krypgrunden för då är det som fuktigast.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista