Kraftigt underskott för närsjukvården

Närsjukvården i centrala Östergötland räknar med ett underskott på 45 miljoner kronor i år.

Orsaken till att man inte klarar av att hålla sin budget är bland annat att antalet patienter ökat.

- Vi har fått fler patienter än vi fått pengar till. Det gäller framför allt inom akutsjukvråden men också i primärvården. Patienter är förenade med kostnader. Underskottet ligger framför allt på labb och röntgen men även klinikläkemedel och personal, säger närsjukvårdsdirektören i centrala läbnsdelen Henrich Wilander.

Underskottet inom närsjukvården i centrala Östergötland kommer inte som nån överraskning utan har funnits under en längre tid, men det har blivit värre under dom senaste månaderna.

- Underskottet har ökat snabbare det senaste halvåret, säger Wilander.

Nya, dyra mediciner
Det är alltså ökat antal patienter och klinikläkemedel som är orsaken till underskottet. Klinikläkemedel är specialläkemedel som kan användas av till exempel patineter med MS-sjukdom. Det är nya läkemedel som är effektiva men som också är väldigt dyra.

- Man har ändrat terapitraditionen snabbt och våra pengar har inte hängt med.

Fullständig översyn
För att komma till rätta med den ekonomiska situationen ska man nu bland annat göra en översyn av verksamheten med hjälp av närsjukvården i öster och i väster , ett arbete som kommer att vara färdigt inom ett par månader.

- Det här kommer att gå snabbt. Vi kommer att ha mycket kunskap i slutet av september. Vi kommer också att föra dialog direkt med ekonomidirektören.

Har ni blivit lovade mer pengar nästa år?
Inga pengar som jag har sett
Vad tycker du om det?
Jag vill se översynen först och höra vad landstingsledningen säger om den.

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista