Flygplan på vift- fara för flygsäkerheten

Allt fler privatplan flyger av misstag in i flygplatsernas luftrum och det är en fara för flygsäkerheten. I värsta fall kan det leda till en kollission. Värst är problemen i Östergötland, Stockholm och Malmö.

- Det är ett problem som är ökande, säger Ulrika Svensson som är flygsäkerhetsanalytiker på Luftfartsstyrelsen i Norrköping.

Mest problem i Linköping
Det är framför allt mindre, enmotoriga, privatflygplan med två till fyra sittplatser som av misstag kör in i flygplatsernas luftrum när de inte ska. Alla flygplan måste begära tillstånd, klarering, för att få flyga in till flygplatserna.

I Östergötland sker de flesta luftrumsinstrången på Linköpings flygplatser Malmen och Saab. Förra året skedde det 17 gånger.

- Det kan bero på att det är en ganska knepig kontrollzon. Den ena halvan kan vara stängd och den andra öppen beroende på när Malmen har öppet och Saab har öppet, säger Ulrika Svensson.

Snabbare kontakt med piloten
Problemen med luftrumsintrången uppnmärksammades ifjol och flygledarna på Norrköpings flygplats tycker att problemet är minst lika stor i år. Men nu ska myndigheterna agera. En analysgrupp har tillsatts för att ta itu med fråga under det närmaste året.

- Vi hoppas på att skapa en direktlänk, kanske en jourtelefon mellan Luftfartsstyrelsen och flygtafikledningen. På så sätt kommer vi mycket snabbare ta kontakt med piloten och fråga vad orsaken till händelsen var. För utan bakomliggande orsaker kan vi inte uppnå någon förbättring, säger Ulrika Svensson.

Gustaf Larsson
gustaf.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista