Norrköpingsborna rusar till komposten

Norrköpingsborna är sugna på att källsortera sitt matavfall. I alla fall om man ska tro utfallet av kommunens satsning på att locka fler att källsortera.

Sedan projektet drog igång för en månad sedan har en tredjedel av kommunens lägenheter anslutit sig till källsorteringssystemet.

- Det har varit enormt stort, mycket större än vi vågat hoppas på så det är jätteroligt. Man bör inse att det är en hel del jobb också. Många har väl tackat ja utan att tänka på vad det innebär men det är en hel del jobb, säger Pernilla Thörnikvist avfallsingenjör.
Dyrare att inte sortera
Det är upp till de boende i lägenheterna att sköta själva sorteringen och dela upp brännbart och matavfall till komposten i olika kärl.

- Det är en hel del matavfall som ligger kvar i det brännbara men så är det även i villor. Källsorteringen blir aldrig hundraprocentig men det matavfall som ligger i komposten ser väldigt bra ut, säger Pernilla Thörnkvist.

Norrköpings kommun har höjt avgiften för osorterat hushållsavfall från flerfarmiljshus med 25 procent. Tanken är att det ska locka så mnga som möjligt att börja sortera sitt avfall och på sätt komma undan det extra påslaget. Under den månad som de nya avgifterna funnits har över en tredjedel av Norrköpings lägenheter gått över till självsortering och fler har anmält intresse.

I nuläget komposteras det organiska avfallet, till exempel matrester, men förhoppningen är att i framtiden göra biogas av skräpet.

Våga inte fuska
Den som är lite slö och snål kanske tänker att det är en bra idé att ha det billigare, självsorterande, abbonemanget och ändå slänga allt i samma tunna. Men det ska inte gå varnar Pernilla Thörnkvist.

- Vi har felsorteringsavgifter som vi har som medel mot fastighetsägarna om vi ser att det inte fungerar. Det är ju tråkigt att dela ut sådana men man har ju ändå valt ett källsorteringssystem och då måste det fungera.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista