SMHI kontrollerar algläget

Uppdaterad version 15:29
Idag inleder SHMI en ny expedition i Östersjön för att ta reda på algsituationen i havet. De senaste dagarna har rapporter kommit om algblomning utmed ostkusten.

Det dåliga sommarvädret med mycket regn har gjort att vi har sluppit den grönsaksoppsliknande sörja av alger på vattenytan, sombildats tidigare år. Provsvaren på veckans expedition väntas komma i början av nästa vecka.

Just som regnovädren bedarrat och solen börjat titta fram i stora delar av landet rapporteras om algblomningar i Stockholms skärgård och utanför Gotland och Öland, enligt TT.

-Vi har fått in rapporter om ansamlingar av grönfärgade alger från flera håll i Stockholms skärgård, från yttre och mellersta skärgården ner till trakterna av Utö, säger marinekologen Gunnar Aneer vid länsstyrelsen i Stockholm.

-Dessutom rapporterar Kustbevakningen att algerna nu synts till en del ute till havs, säger han. Algerna har bland annat synts öster om Gotland och ner till Ölands södra udde.

FAKTA: ALGBLOMNING

Algblomning kallas fenomenet när planktonalger kraftigt växer till sig och på kort tid bildar mycket stora populationer. Algblomning uppstår vid en kombination av höga vattentemperaturer, svaga vindar och rikligt med näringsämnen, främst fosfor men även kväve.

I Östersjön är övergödningen av dessa ämnen mycket omfattande, främst beroende på läckage från jordbruket. Där vattenytan täcks av alger eller där vattnet är grumligt av partiklar eller algtrådar bör man undvika bad. Husdjur och vilda djur är de grupper som löper störst risk att bli drabbade i samband med algblomningar.

Den kraftiga algtillväxten kan störa andra delar av vattnets ekosystem. Alger som dör och sjunker till botten kan orsaka syrgasbrist på djupare vatten, vilket i sin tur leder till fiskdöd.

Källa: SMHI (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista