Rektor positiv till minskat antal universitet

Förslaget om att minska antalet universitet från dagens fjorton till fem och där Linköpings universitet skulle bli ett av de fem som får leva vidare, välkomnas av Mille Millnert som är rektor på Linköpings universitet.

– Ett land med begränsade resurser kan ju bara ha ett visst antal om vi vill ha kvalitet i dem, så jag tycker det här är en viktig diskussion. Och jag tycker också att det egentligen är ganska självklart att Linköping är ett av dem, vi har ju en stark forskning och en stark grundutbildning, säger Mille Millnert. 

Det är chefen för Högskoleverket, Anders Flodström, som anser att det finns för många universitet och högskolor i Sverige idag sett till resurserna. Om Sverige inte ska halka efter inom forskning och akademisk utbildning, så måste pengar och forskare koncentreras till färre och större universitet. En liknande utveckling sker redan inom EU och inte minst hos den nya ekonomiska jätten Kina, där regimen storsatsar stort på forskning.

Anders Flodström vill att de fem universitet som blir kvar ska ta över de mindre högskolorna och de mindre universiteten. Även regeringen är inne på samma linje, att koncentrera forskning och utbildning till färre lärosäten.

Under sin tid som rektor har Mille Millnert valt att slå samman enheter på Linköpings universitet just för att kunna leva vidare även efter en framtida sammanslagning.

– Att det kommer bli koncentration på något sätt det är helt klart för mig. Det har varit oerhört viktigt att arbeta för att Linköpings universitet ska vara starkt och  konkurrenskraftigt i den sammanslagning och den omfördelning som sker så att vi är en vinnare i en sådan situation, säger Mille Millnert.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista